Nizín
Je prírodný konzervant od talianskej spoločnosti Saccco system, obsahujúci nizín (polypeptid produkovaný niektorými kmeňmi Streptococcus lactis), sa vyznačuje s vysokou účinnosťou, teplotnou stabilitou a je netoxický. Nizín má antimikrobiálnu aktivitu voči širokému spektru gram-pozitívnych baktérií, obzvlášť tým, ktoré tvoria spóry. Inhibuje niektoré patogénne kmene v potravinách, ako Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Streptococcus haemolyticus, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus a niekoľko ďalších.
Niektoré gram-pozitívne kmene baktérií, ktoré boli testované na citlivosť voči nizínu:
Streptococcus agalactiae
Streptococcus pyogenes
Staphylococcus aureus
Micrococcus luteus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus casei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus buchneri
Leuconostoc mesenteroides
Leuconostoc oenos
Pediococcus acidilactici
Pediococcus damnosus
Pediococcus pentosaceus
Listeria monocytogenes
Listeria ivanovii
Bacillus cereus
Bacillus subtilis
Bacillus stearothermophilus
Bacillus licheniformins
Clostridium botulinum
Clostridium sporogenes
Clostridium butyricum
Clostridium bifermentans
Clostridium perfringens
Clostridium pasteurianum
Clostridium thermosaccharolyticum
Clostridium tyrobutyricum
Nizín sa používa ako konzervačná látka v mliečnych výrobkoch, mäsových výrobkoch, rôznych dressingoch a omáčkach, a ďalších výrobkoch.
Pre bližšie informácie o produktoch nás prosím kontaktujte.